Redan innan pandemin bröt ut ökade andelen medarbetare som arbetade på distans och har sedan dess ökat drastiskt. Omställningen till att arbeta hemma och mer digitalt har blivit oundvikligt.
Grunden för att distansledarskap ska fungera är förtroende och tillit. En viktig del i att skapa det är att lyssna aktivt, ställa frågor, vara nyfiken och intresserad. Det gör att medarbetaren känner sig lyssnad på och genom att lyssna in tonläge och nyanser i samtalet får du reda på hur medarbetaren mår.
Investera tid i att ”småprata” innan ni går in på agendan som ska avhandlas. De extra minuterna är väl värt investeringen i tid. Ge förtroende, ha tillit till dina medarbetare och dela med dig av dig själv. Det stärker den psykologiska säkerheten som gör att medarbetarna känner sig trygga i att höra av sig när det behövs och vågar flagga för eventuella hinder.
Precis som allt ledarskap behöver även distansledarskapet behovsanpassas efter varje medarbetare, team och organisation.
Skrivet av: Maria Narbom, grundare Capalead
Har du svårt att hitta motivation och att jobba effektivt när närheten till arbetskollegor inte finns? Då finns massor av tips om självledarskap här.
Vill du ha hjälp med att bygga team som är engagerade och produktiva på distans? Vi tar med oss lärdomarna från våra tidigare uppdrag och hjälper dig gärna. Hör av dig!